Home englishdeutsch
 
Apartmani Maslina

Natalie i Čedomil Antičević
Zavala bb, 21465 Jelsa
Otok Hvar - HR

Tel: +385 (0)21 767018
Tel: +385 (0)21 767041

zavalaotokhvar@gmail.com
Hrvatska turistička zajednica
dječji nogometni dresovitricouri fotbal personalizatefocimezekódýr Fótboltatreyjurmaillot de baseball pas cher
To make the hair extensions bangs to modify a long straight hair wigs style, then this long straight hair style, after the high ponytail human hair extensions, hair extensions uk bangs modified long straight hair, more cute and charming.

Otok Hvar

Otok Hvar je najsunčaniji hrvatski otok i na mnogim top listama svjetskih turističkih časopisa svrstan je među deset najljepših otoka na svijetu. Ugodna klima s mnogo sunca, čisti zrak, kristalno i bistro more, bujna suptropska vegetacija, njegovani vinogradi i maslinici, te bogata povijest čine ga jedinstvenom turističkom destinacijom.

Hvar spada u skupinu srednjedalmatinskih otoka i smješten je između otoka Brača, Visa, Korčule, poluotoka Pelješca i Makarskog primorja. Četvrti je po veličini hrvatski otok s površinom od 300 km² i 250 kilometara dugom obalom. Na njemu živi nešto manje od 12000 stanovnika. Najveći gradovi su Hvar, Jelsa i Starigrad.

Cijela Dalmacija ima mediteranska prirodna i klimatska obilježja s dugim toplim ljetima i kratkim blagim zimama. Prosječna ljetna temperatura zraka je oko 26 ºC, a zimska oko 7 ºC. Srednja godišnja temperatura je 17,3 ºC. Grad i otok Hvar najsunčaniji su u Republici Hrvatskoj s 2718 sunčanih sati godišnje.


Naših Top 10 hvarskih preporuka

1. Grad Hvar

Grad Hvar je s 3500 stanovnika najveći grad istoimenog otoka. Okružen je zidinama i očuvana je povijesna cjelina iz 15. stoljeća. Njegov glavni trg, tzv. Pjaca, najveći je gradski trg na hrvatskoj obali, a na njegovoj istočnoj strani je najstarije gradsko kazalište u Europi izgrađeno 1612. godine. Uz Dubrovnik, najatraktivniji je turistički grad Jadrana.


2. Pakleni otoci

Točno preko puta grada Hvara nalaze se za kupače i ljubitelje ogromnih kaktusa veoma atraktivni maleni vapnenački arhipelag imenom Pakleni otoci. Otoci obiluju predivnim skrivenim uvalama i plažama koje su većinom dostupne samo s morske strane. Posebno atraktivna je pješčana plaža na otoku Palmižani gdje se nalazi i ACI marina. Pakleni otoci lako su dostupni taxi brodicama iz Hvara.

3. Starigrad

Starigrad je najstariji grad na otoku i jedan od najstarijih u Europi. Utemeljili su ga jonski Grci s otoka Pharosa kada su 385. godine p.n.e. počeli kolonizirati otok Hvar. Prošetajte starigradskom rivom i starigradskim poljem za koje je sačuvana katastarska podjela stara 2500 godina, jedna od svega nekoliko očuvanih grčkih parcelacija u svijetu. Posjetite reprezentativni arhitektonski objekt Starigrada, utvrđeni dvorac Tvrdalj, renesansnu palaču hvarskog pjesnika Petra Hektorovića.

4. Vrboska

Mjesto osnovano sredinom 15. stoljeća smješteno u vrlo dubokoj i uskoj uvali okruženo borovim šumama s predivnom i uređenom toplom plažom. Prošetajte rivom i imat ćete dojam da se nalazite na nekom od venecijanskih kanala. Posjetite trobrodnu crkvu Sv.Lovre s pet mramornih portala i umjetninama lokalnih i venecijanskih umjetnika te svakako unikatnu renesansnu crkvu-tvrđavu Sv. Marije - izuzetno rijedak spomenik ove vrste u Dalmaciji.

5. Humac

Humac je selo na vrhu brda nastalo u 15. stoljeću kao pastirsko boravište iz kojeg puca pogled na Brač i kopno s jedne, te na Korčulu i Pelješac s druge strane. Humac je danas u potpunosti pusto selo u kojem diše jedino izuzetna konoba. U novije vrijeme u okolici sela zasađena su velika polja lavande.

Konoba Humac: usamljena konoba u malom napuštenom mjestu Humac na vrhu brda iz koje puca pogled na otok Brač i grad Makarsku na obali. Kušajte fenomenalni pršut koji se topi u ustima, sir iz ulja garniran matarom i domaće vino, a unaprijed se morate predbilježiti za hobotnicu ispod peke. Svo povrće na stolu je iz njihovog eko-vrta.


6. Zaraće

Želite li se okupati na mirnoj i zaštićenoj plaži okruženoj zanimljivim stijenama i šumovitim brdom s jedne i dugim morskim grebenom s druge strane, i nakon toga odlično jesti po pristupačnim cijenama - svratite do Zaraća i restorana "Gego" na samoj plaži.

Zaraće je malo mjestašce udaljeno glavnom cestom 7 km od grada Hvara okruženo vinogradima i maslinicima, agavama i morem. S terase restorana "Gego" možete u probranim noćima ljetnih mjeseci gledati kako mjesec izranja iz mora. Preporučamo domaću rakiju od rogača, salatu od hobotnice, škampe i dagnje na buzaru, a za desert palačinke sa sladoledom.


7. Jelsa

Jelsa je odličan izbor za poludnevni izlet. Nastala kao luka starog naselja Pitve u unutrašnjosti otoka, Jelsa je danas drugi po veličini grad na otoku Hvaru. Okružena je borovim šumama, obiluje različitim vrstama plaža, kafićima i restoranima. Prošetajte njenim minijaturnim gradskim trgom i okolnim uličicama, velikim sjenovitim parkom te rivom od lukobrana s jedne do lukobrana s druge strane, popijte kavu, liznite sladoled i večerajte u konobi Nono.

Konoba Nono u uskoj strmoj uličici Banski dolac poviše gradske crkve, primjer je istovremeno tradicionalnog i inventivnog uređenja interijera u kojem ćete uživati u mediteranskim i inim delicijama uz domaće vino, maslinovo ulje i povrće. Preporučamo tatarski biftek, omlet sa škampima, oboritu ribu na žaru, teletinu i divljač. Konoba Nono radi svakodnevno tijekom sezone (15.04.-15.10.) od 18.00 do 24.00, a izvan sezone samo subotom i nedjeljom.

8. Pitve

Pitoreskno selo s manje od 100 stanovnika okruženo vinogradima na pola puta između Jelse i Zavale. Selo je sačuvalo svoju stoljetnu ruralnu strukturu s uskim uličicama, pjacetama i malenim dvorovima (dvorištima). Iz gornjeg dijela sela pruža se širok pogled na lokalne vinograde i dalje na Jelsu, hvarski kanal, otok Brač i planinu Biokovo. Okrijepite se u "Konobi Duboković".

9. Sveta Nedjelja

Sveta Nedjelja je idealno mjesto za jutarnji poludnevni izlet. Smještena je na klisuri ispod planinskog vrha Sveti Nikola (626m) i okružena strmim i teškodostupnim vinogradima i maslinicima. Sveta Nedjelja jedno je od vrhunskih vinorodnih područja otoka i cijele države. Posjetite špilju iznad mjesta i kušajte domaći Mali plavac u vinariji Plenković.


Špilja iznad Svete Nedjelje: Dajte si truda i zakoračite u dvosatnu istraživačku avanturu do ostataka Augustinskog samostana u špilji iznad Svete Nedjelje. Krenite od crkve u Sv. Nedjelji uskom označenom brdovitom stazom uz slavne hvarske vinograde do špilje u planini. Ne treba vam više od 40 minuta laganog hoda do skrivenih kamenih vrata obraslih čvornatim korijenjem iza kojih vas čeka pravo iznenađenje.

Vinarija Plenković: Zlatan Plenković jedan je od najvećih i najpoznatijih hrvatskih vinara. Njegova vina njeguju se u pećinskom podrumu 70 metara pod zemljom na konstantnoj temperaturi od 12 ºC. Vinograde na južnim padinama obale otoka Hvara na potezu Milna-Sv. Nedjelja-Zavala obrađuje ručno, bez umjetnih gnojiva, pesticida i insekticida. Vinarija Plenković smještena je u malom mjestašcu Sveta Nedjelja, a sva njegova vina možete degustirati u samoj vinariji i obližnjem restoranu "Bilo idro" na obali mora.

10. Procesije

Hvar je zasigurno jedini otok na svijetu koji ima tri zaista unikatne uskršnje procesije. Jednu veliku i dvije male.

Veliku procesiju "Za križem" čini šest zasebnih hodočasničkih skupina koje istovremeno krenu iz šest različitih crkvi (Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska). Tijekom cjelonoćnog hoda svaka od skupina hodočasnika obiđe ukrug sve crkve te se vrati u svoju matičnu. Procesija kreće u Veliki četvrtak nakon večernje mise i traje do ranih jutarnjih sati.

Prva mala procesija obuhvaća mjesta Zastražišće, Poljice i Velu Stinivu i kreće u 6.00 sati ujutro na Veliki petak.

Druga mala procesija kreće iz crkve u Svetoj Nedjelji, kreće se do špilje Gospe od sniga, zatim ide do mjesta Jagodna te se vraća u crkvu u Sv. Nedjelji. Kreće u 3.00 sata ujutro na Veliki petak.


Vrijedi posjetiti

Zavala

Zavala je mirno i skriveno mjestašce na južnoj obali otoka Hvara s kristalno čistim morem i odličnom šljunčanom plažom. Do Zavale se dolazi kroz uski i mračni tunel probijen u živoj stijeni. Stari dio sela je u brdu, a noviji na obali. Prošećite šetnicom od uvale Zaca do lokalnog groblja, obratite pažnju na detalje njegovih vrata, dajte si vremena i dobro pogledajte jedan od najboljih vinograda srednjedalmatinskih otoka iz kojeg dolazi bijelo vino "Zavala" i pokušajte se izboriti za stol i večeru na terasi restorana "Skalinada" samo 20 metara od apartmana Maslina.

Zavala je, kao i ostala otočka sela, izgrađeno u unutrašnjosti otoka radi lakše obrane i skrivanja od gusara. U to su vrijeme središnje mjesto ovog dijela otoka bile Pitve. Zavala je tako bila pitavska plaža, a Jelsa pitavska luka. Kasnije su se sela, posebno s razvojem turizma, spustila na more. Zanimljivo je da su Zavalu u 17. stoljeću opljačkali ruski gusari.

Današnja Zavala je tipično malo, mirno, slatko otočko mjesto krivudavih i strmih mediteranskih ulica te predivnih pogleda na beskrajno plavetnilo mora. Iako je Zavala danas uglavnom orijentirana na turizam kao sigurnu egzistenciju, ljudi ipak nisu zapustili vinograde, maslinike i tradicionalno ribarstvo.

 

Selo ugrubo možemo podijeliti na stari dio u brdu, lako prepoznatljiv po karakterističnim kamenim gradnjama kuća, te novi dio sela uz more u kojem prevladavaju moderno građene i uređene kuće i apartmani.

Visoko u starom dijelu sela postoji privatna crkvica obitelji Duboković kao i ostaci starog vinskog podruma s prešama na paru. Iz tog je vinskog podruma svojevremeno vodio "vinovod" do brodova vezanih uz obalu koji su vino vozili direktno na Bečki dvor.

Skalinada

Skalinada je obiteljski hotel-restoran vlasnika Sabine i Tončija Antičević otvoren 1990. godine. Nalazi se 20 metara od mora, okružen je starom borovom šumom, maslinikom i njegovanim vinogradom od čijeg se grožđa proizvodi izuzetno vrhunsko bijelo vino imenom "Zavala".

Na terasi "Skalinade" - uz miris lavande i ružmarina, opuštajući pogled na otoke Šćedro i Korčulu te beskrajno plavetnilo mora koje ih okružuje - možete uživati u prvoklasnim specijalitetima dalmatinske i internacionalne kuhinje. Poslušajte sugestiju vlasnika restorana kada je u pitanju morska hrana, a nemojte se libiti naručiti kontinentalni ramsteak ili biftek.

"Skalinada" ima odličan izbor hvarskih vina vinarija Plenković i Tomić, od kontinentalnih nezaobilazna je graševina Krauthaker, a preporučamo i nekoliko različitih domaćih maceriranih rakija.

Kapelica Sv. Ante

Nad Zavalom bdije malena kapelica Sv. Ante izgrađena na visokoj stijeni iznad mjesta. Do kapelice kreće uski zavojiti magareći put iza dućana u Zavali. To je nekad, do probijanja tunela, bio glavni put za Pitve i dalje za Jelsu. Do kapelice treba jedno 60 minuta normalnog ili 45 minuta hikerskog hoda. Isplati se potruditi jer s kapelice puca predivan pogled na otoke Šćedro, Vis i Korčulu te poluotok Pelješac.


Šćedro

Preko puta Zavale, 2700 metara od hvarske obale, je slikoviti nenaseljeni otok Šćedro s jednom od najzaštićenijih uvala na Jadranu i njenom fenomenalnom sezonskom robinzonskom konobom "Kod Ive". Iako malen, i u zimskim mjesecima "misteriozno" napušten i prepušten samo ribarima, Šćedro posjeduje i jedan zanimljiv povijesni lokalitet - dominikanski manastir iz 1465. g. skriven u jednoj od sjevernih uvala otoka.

Nudistička plaža

Nekoliko stotina metara dalje uz more, nakon zavale Zaca, od samih se početaka turizma u Zavali nalazi službena nudistička plaža.